Agility – koiran koulutusmetodit

fairborn-86040_640Kuten ihmislapsille, koiranpennuillekin oppi menee paremmin päähän, mikäli opetus aloitetaan pienestä pitäen. Eli mitä nuorempana, jo ihan pentuna, aloitetaan kouluttamaan koiraa agilityyn, niin paremmin koira tekniikan hallitsee.

Agilityn perusopit

Agilityssä on tiettyjä seikkoja, jotka ratkaisevat, tuleeko koira pärjäämään lajissa. Esimerkiksi nopeammat rodut yksinkertaisesti tulevat suorittamaan radan nopeammin ja ketterämmin. Paino ratkaisee lajissa samalla lailla kuin ihmisilläkin. Mitä suurempi ja painavampi henkilö, sitä hitaamminhan tämä etenee esimerkiksi vuorijuoksussa.

Kennelliitto kehottaa pitämään kolmea seikkaa mielessä, kun aletaan miettiä pennun agility-harrastusta:

  1. Pennun pitää olla ihmisläheinen ja
  2. Pennun pitää olla tottelevainen sekä
  3. Pennun pystyä rentoutumaan, kun kaikkea tapahtuu ympärillä.

Lisäksi pennun pitäisi olla kiinnostunut liikkumaan yhdessä ihmisen kanssa ja koiralajilla olisi hyvä olla voimakas saalistusvietti. Mikäli ei tiedetä onko pennulla saalistusviettiä, sen voi nopeasti testata vierittämällä palloa lattialla tai vetämällä sukkaa lattialla.

Miten aloittaa agility

Agility harrastus on suotavaa aloittaa noin vuoden vanhana ja agilityn perustana toimivat kunnolla opetetut esteiden ylittämiset. Tekniikka pitää ensin osata ennen kuin vauhdilla on mitään merkitystä. Suositeltavaa olisi opetella muutama este harjoituskerralla, ja käyttää noin 5-10 minuuttia estettä kohden.

Ohjaajan käsi toimii koiralle tietolähteenä, eli koira seuraa ohjaajan kättä, jossa yleensä pidetään namupalaa tai palloa palkintona. Kun koira katsoo esineeseen, se heitetään esteen yli, josta eläin tietää hypätä. Koiralle opetetaan myös, että ohjaaja voi olla missä vaan ja liikkua miten vaan. Agilityhypyissä käytetään erilaisia nimikkeitä: lähetyshyppy, vientihyppy, leikkaushyppy, lähetyshyppy ja takaisin veto valssaten tai ilman ja kutsuhyppy.

Älä unohda miten koirat miettivät

Agilityä harrastavan ihmisen tulisi muistaa miten hänen tulee toimia laumanjohtajana. Ei myöskään pidä unohtaa miten koira miettii asioita. Koira on ensisijaisesti aina itserakas. Se aina ensin miettii itseään ja ottaa nopeasi paikkansa laumanjohtajana, ja ellei ihminen pidä puoliaan, koira helposti määrittelee hänet heikoksi ja lakkaa sittemmin tottelemasta häntä.

Agilityn kuntovaatimukset

Agilitykoira tarvitsee hyvän fyysisen kunnon ja sen kehittäminen pitää aloittaa jo pentuna. Sama pätee ihmisiin – mitä nuorempana aloitamme tietyn harrastuksen, sen parempia siinä olemme myöhemmin ja mitä enemmän treenaamme, sen parempi fyysinen kunto meillä on. Monet unohtavat tämän asian merkityksen ja yrittävät aikuisiällä saada sohvaperunakoirastaan agilitykoiran.

Parasta liikuntaa koirille jo pennusta pitäen on antaa niiden juosta vapaana metsissä ja pelloilla sekä leikkiä muiden samanikäisten koiranpentujen kanssa. Jos havittelet vieväsi koiranpentusi agilityradalle, muista lämmittely ja jäähdyttely kuten missä tahansa urheilulajissa konsanaan. Metsässä vapaana juokseminen tarjoaa koiralle luonnollisen tavan hypätä esteiden yli. Puun rungot, mättäät, isot kivet ja kalliot opettavat hyviä, agilityssäkin tarpeellisia taitoja.

Kennelliitto ei kuitenkaan suosittele liian pitkiä ja rankkoja lenkkejä pennuille. Varsinkaan isännän mennessä vierellä pyörällä, ei ole suositeltavaa liian nuorelle eläimelle. Koiranpennun luut ovat vielä kasvuvaiheessa ja liian raskas ”urheilu” lisää rauhattomuutta ja stressaa koiraa liiaksi. Fyysinen rasituksen pitäisi kulkea käsi kädessä aivotyön kanssa.

Omistajatkin punttikselle

Agilitystä puhuttaessa ei pitäisi unohtaa, ettei se ole pelkästään koiraurheilua vaan myös omistajan tulee olla hyvässä kunnossa ja harrastaa urheilua. Itse asiassa omistajan fyysinen kunto on tulossa koko ajan tärkeämmäksi, joten agilitystä kiinnostuneet koiraihmiset voivat jo miettiä minne lähtevät juoksulenkille ja punttisalille. Myös omistajalla on oltava voimaa jaloissa.

Koirat jo luonteensa puolesta ovat aina menossa ja aktiivisempia kuin ihmiset. Ne eivät osaa keksiä tekosyitä, miksi ei lähdettäisi lenkille, vaan juoksevat aina kuin vain voivat.

Koira urheiluvälineenä

Kennelliitosta muistutetaan, että agilityssä koiraa ei kuitenkaan lueta urheiluvälineeksi, vaan koira on aina ensisijaisesti perheenjäsen ja toissijaisesti agility urheilukoira! Tässä pätee vähän sama ohje kuin urheilua harrastavien lasten vanhemmille annettava ohje, siitä miten lapsen tai koiran ei pitäisi toimia omien kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamisen välineinä. Agility on oma maailmansa ja tuo elämäniloa ja kuntoa sekä omistajalle sekä eläimelle.

Privacy Policy