Kaneja syödään herkkuillalliseksi Maltalla

Kotiruoka on tietenkin herkullista, mutta matkustellessasi saat uusia virikkeitä makuelämyksistä, joita tulee vastaan eri maiden kulttuurin ja elintapojen mukaan

Päätyessäsi esimerkiksi Maltalle, tapaat ruokalistalta kanin lihasta valmistettuja herkkuja. Kanipata katsotaan maltalaisten kansallisateriaksi jo historiallisilta ajoilta, jolloin villejä kaneja hyppelehti saaren luonnossa. Nykyisin sellainen näky on harvinainen. Tilanteen ovat korjanneet kanifarmarit, joten maltalaiset ovat omavaraisia kaninlihan suhteen.

Alkuperäinen kanipataresepti oli yksikertainen keitos viinin ja laakerinlehden kera maustettuna, mutta se antoi vaihtelua muuten melko kalakeskeiseen saaristoruokaan. Pataan pujautettiin kanin maksakin sekä munuaiset mukaan makua antamaan. Kania käytetään myös spagettikastikkeessa, missä se takaa herkullisen tuloksen tomaatin ja valkosipulin sävyttämänä. Monet välimeren tienoilla käytetyt kasvikset sopivat hyvin seuralaiseksi kanin lihan kanssa. Helppovalmisteinen kanikastike kelpaa niin perunan ja vihanneksien viereen, kuin riisinkin kanssa tarjottavaksi.

Nykyreseptejä

Kanipata on yhä suosittua ruokaa Maltalla. Siitä saa makunsa mukaista vihanneksilla ja juureksilla, joten ravintoloilla on usein oma versionsa perinteisestä kanipadasta. Pienestä koostaan huolimatta Maltalta löytyy monia alueita, jonka ruokakulttuurit eroavat toisistaan mainittavasti.

Maltan kulttuuria värittää sen sijainti Afrikan ja Euroopan välissä, ja siksi ruokalistalta löytyy eurooppalaisille tyypillisiä viljatuotteita, sekä Afrikkalaiseen makuun sopivia mausteita ja yrttejä. Maltalla kanin lihasta valmistetussa herkuissa koet yhdistelmän aidosti ja maistuvasti.

Terveellistä herkkua

Kanin liha on tummaa ja sitä voidaan kypsyttää pitkiäkin aikoja – perinteisesti jopa yli tunnin ajan. Liha sopii marinoitavaksi – esimerkiksi punaviinissä valkosipulilla höystettynä. Maltalaisen ravintolan ruokalistalta löytyy monia versioita tästäkin herkusta.

Kanin liha on erittäin proteiinipitoista. Myös rautaa kaninlihassa on enemmän kuin muissa tuotetuissa karjalihoissa. Kanin liha on tunnetusti rasvatonta, joten kaloreita ei lautasellesi keräänny, ellet höystä lihaa lisäämällä rasvoja ruuan valmistuksen aikana. Etenkin öljyjen käyttö on kuitenkin kaloreistaan huolimatta suositeltavaa, sillä liian kuiva liha saattaa olla mautonta.

Ympäristöystävällistä lihankasvatusta

Kalaa syödään Maltalla runsaasti, sillä onhan kyseessä saarivaltio. Muun lihan kasvatuksessa on otettava huomioon saaren koko ja sen luonto. Pelkällä metsästyksellä lihankulutusta ei kateta, ja karjan pitäminen vaatii melkoisia alueita sekä investointeja. Kanien kasvatus on kaiken muun karjan ja siipikarjan rinnalla edullista monestakin syystä.

Kanit kasvavat patakuntoon muutamassa kuukaudessa ilman raakuuksia tai suurta ympäristön kulutusta. Lihaa ei tarvitse umpata hormoneilla, eikä kaneja tarvitse leikellä, kuten esimerkiksi kanaloiden käytäntö kanojen nokkien suhteen. Kanin ruokavalioon kuuluu paljon kuitupitoisia kasveja, joten sen ruokkiminen on edullista. Se ei kaipaa edes jyviä. Kanit synnyttävät poikasia melko huolettomasti, joten tuotantoa riittää, kunhan yksilöt ovat terveitä eivätkä kärsi stressistä. Lisäksi kanit ovat pieniä ja helposti käsiteltäviä.

Oma terveytemme

Hyvään ruokavalioon kuuluu monipuolisuus. Pelkän kaninlihan syöminen ei ole suositeltavaa, sillä sen runsas proteiinipitoisuus voi koitua vahingoksi. Koska liha ei sisällä juurikaan kaloreita, sen hyödyntämiseen kehon käyttöön kuluttaa enemmän energiaa kuin se tarjoaa. Teoriassa tämä tarkoittaa nälkään kuolemista, jos kaninliha olisi ainoa ruuanlähde. Suuri proteiinipitoisuus johtaisi myrkyttymiseen.

Tähän ei ole onneksi huolta edes Maltalaisilla. Jokainen kanipata on kypsytetty muiden ruoka-aineiden tuloksena herkulliseksi ja ravitsevaksi ruuaksi.

Malta ei suinkaan ole ainoa maa, jossa käytetään kaninlihaa, vaan se on melko suosittua myös Maltan naapurimaissa välimeren alueella. Englannissa on perinteisesti aina ollut kaniruokien puoltajia, vaikkakin kananliha on nykypäivin yleisempi vaihtoehto.

Suomessa kaninpaisti on ehkä harvinaista, mutta jänistä metsästetään yhä vuosittain.

Privacy Policy