Minkälaiset pelit ja leikit treenaavat koiraasi?

dog-663393_640Terve koira tarvitsee liikuntaa. Koiran ulkoiluttaminen on tyypillisesti kävelyllä käymistä, jonka puitteisiin on hyvä suunnitella lemmikillesi sopivaa muuta päivittäistä liikuntaa. Mikä sitten on sopivaa liikuntaa koiralle?

Jo koiraa hankittaessa on lähdettävä lemmikin omistamisen perustekijöistä. Kannattaa miettiä minkälaiset olosuhteet pystyt tarjoaman koiralle sen liikunnan ylläpitämiseksi. Jos et ole varma mitä kukikin koirarotu kaipaa liikunnallisten tarpeiden täyttymiseen, niin etsi tietoa asiasta verkosta tai kysy tutuilta, joiden jo tiedät omistavan koiran.

Eri rotujen välisiä eroja

Yleisesti ottaen suuret koirat tarvitsevat runsaammin liikuntaa kuin pikkuset sylikoirat. Ulkoiluttamiseen tosin liittyy muitakin huomioon otettavia seikkoja, kuten tiettyjen rotujen metsästysvaisto, mikä saattaa saada lemmikkisi säntäämään hallitsemattomasti omille teilleen. Jos huumorisi ei veny tähän leikkiin, niin välty stressiltä ja hanki koira, jonka rodun edustaja pysyttelee mielellään isäntänsä näkyvillä.

Mitä eri leikkeihin tulee, niin nämäkin vaihtelevat koiran taipumusten mukaan. Rodut, jotka ovat tunnettuja miellyttämishalustaan, oppivat hauskoja temppuja ja ottavat osaa leikkeihin mielellään, kunhan vain omistaja on kiinnostunut niistä.

Jos olet ottanut kotiisi koiran, joka on rodulleen tyypillisesti itsepäinen ja hieman laiska oppimaan, et tule koskaan saamaan siitä temppuiluun innostunutta yksilöä. On rotuja, jotka oppivat vain pentuikäisenä ja sitten taas toisia, jotka pystyvät omaksumaan uusia asioita koko elinikänsä. Valitse viisaasti rodun ominaisuuksien mukaan miettien, mitä toivot koiraltasi ja mitä pystyt sille tarjoamaan.

Tehotreenausta

Koirasi on myös yksilö, jolla on tai ei ole rotunsa taipumuksia ja mieltymyksiä. Kokeilemalla erilaisia pelejä ja leikkejä auttaa sinua tuntemaan koirasi kyvyt.

Lenkkeilyä on hyvä vaihdella eri maastoissa ja alueilla. Toivottavasti aikasi mahdollistaa ainakin viikonloppuisin pitkän lenkin luonnossa, jonne on ehkä ensin ajettava. Pitkä heinä – ei kuitenkaan maanviljelijän pelto – vaatii ponnisteluja ja hyppyjä, kuten metsäinen risukkokin. Liikuntamuotona nämä takaavat hyvin kehittyneet lihakset niin raajoissa kuin selässäkin.

Jotkut koirat nauttivat uinnista. Tämä seikka on jätettävä koiran itsensä päätettäväksi avoveden tullessa vastaan, sillä kaikki yksilöt eivät sovellu uimareiksi. Myöskään kaikki vedet eivät sovellu koiran uima-alueeksi, joten paras varoa esimerkiksi voimakasta virtausta.

Jos koirasi on miellyttämishaluinen temppuilija, niin se saattaa olla kiinnostunut koirien koulutuksessa ja näyttelyissä käytetyistä radoista, jotka ovat tavallaan koirille suunniteltuja urheilukenttiä. On kiipeämistä, juoksua ja esteiden yli hyppimistä. Lisäksi näihin toimenpiteisiin on tarjolla asiantuntevia kouluttajia, jotka opastavat toimessa. Koiran saa mukaan tähän touhuun makupalojen varjolla, joiden on paras olla hammasystävällisiä sekä vähäkalorisia, jottei liikunta tyssäänny liikalihavuuteen.

Älypelejä

Lemmikeille tarjotut leikit ja pelit sisältävät myös ongelmaratkaisukykyä kehittäviä aktiivileluja. Näiden sanotaan kehittävän koiran itseluottamusta, vaikkakaan ne eivät korvaa luotettavaa suhdetta omistajaan.

Älypelit sopivat sisäkäyttöön sekä lastenkin käytettäviksi lemmikin kanssa. Näihinkin kuuluu runsas palkkioiden käyttö, ainakin leikin alkuun saattamisessa.

Koiran oma valinta

Parhaan treenin takaavat leikit, jotka koira valitsee itse. Sopivan lelun heitto ja haku harjoittaa juoksua ja kiinniottamista, josta monet koirat nauttivat ilman suostuttelua. Jos koirallasi on hyvä etsintävaisto, se hakee piilotettuja tavaroita omasta halustaan, kunnes kyllästyy ja lopettaa leikin mielenkiinnon siirtyessä muihin touhuihin.

Jos koirallasi on halu kaivaa, on siihenkin paras tarjota sille alue, jossa kaivaminen on sallittua puuhaa. Jos pihasi on ainoa mahdollinen vaihtoehto, unohda kasvit, nurmikko ja kukkapenkit. Suosi sen sijaan puita ja mahdollisesti ruukkukasveja.

Koiran omistajana olet vastuullinen sen kunnosta sekä mielenterveydestä. Olet ottanut koiran iloksesi joten tarjoa sille runsaasti hoitoa, rakkautta ja monia syitä olla iloinen.

Privacy Policy