Mitä jyrsijä tarvitsee elääkseen kotonasi?

guinea-pig-785041_640Kotioloihin otetaan usein lasten lemmikiksi pikkuisia häkeissä pidettäviä karvapallukoita, joiden uskotaan olevan helppohoitoisia ja edullisia. Pikku pallero saattaa kuulua jyrsijöihin, joka pystyy elintavoillaan ottamaan luulot pois herkkäuskoisista vanhemmista – niitä kutsutaan syystäkin jyrsijöiksi.

Yleisimpiä koteihin tarjottavia jyrsijöitä ovat kanit, marsut, hamsterit ja gerbiilit. Mitä pienempi eläin, sitä pienemmät aivot ne omaavat oppimiseen, ellei kysymys ole rotasta, joka onkin asia erikseen.

Miten luonnossa

Pärjätäkseen luonnossa, jyrsijät käyttäytyvät vaiston varaisesti omissa elinolosuhteissaan. Monet niistä asuvat maan sisään kaivetuissa luolissa ja tulevat maanpintaan vain öisin tuntiessaan olonsa turvalliseksi pimeässä. Ne nakertelevat kasvien juuria ja keräilevät siemeniä maan pinnalta keräten ne koloihinsa seuraavaa ateriaa varten. Maan alla asustaviin kuuluvat pienet hamsterit ja gerbiilit kaivavat metrien syvyisiä luolia ja varsinkin urokset asustelevat niissä yksin. Niiden reviiri saattaa käsittää satoja metrejä.

Miten kaikki edellä mainittu voidaan toteuttaa eläimen parhaaksi kotioloissa? Me ihmiset kaipaamme seuraa, ja uskomme lemmikkimmekin nauttivan kaveriporukoissa oleilemisesta. Tosiasiassa gerbiili- ja hamsteripojat vai hermostuvat moisesta, tulevat helposti aggressiivisiksi ja saattavat vaikka puraista häiritseviä sormia. Eteisen nurkkaan tuomittu häkki tarjoaa vain vajaan puolen neliömetrin alueen pikkuruiselle, mutta juoksunhaluiselle lemmikille. Eipä käy tunnelin kaivaminenkaan.

Valmisteluja lemmikille

Siis lompakko auki, ja jyrsijälle kunnon suuri koti! On suositeltavaa hankkia korkea häkki, johon rakennetaan tarkoitukseen sopivia putkikäytäviä, piilopaikkoja ja telineitä, jotka on helppo puhdistaa. Ilman usein toistuvaa siivousta tarkoitukseen tarkoitetulla aineilla, häkki alkaa haista ulosteista ja homehtuvista ruuista, joita eläin piilottelee vaistonsa mukaisesti pitkin elintilojaan. Voit unohtaa helppohoitoisen toiveesi eläinkauppaan upotetun alati kasvavan investoinnin kera.

Lisäksi kaikkien jyrsijöiden hampaat ja kynnet kasvavat pysähtymättömästi, sillä luonnossa ne kuluttavat niitä kaiken yötä kaivellen ja jyrsien. Ominaisuus ei lakkaa vankeudessakaan. Seurauksena ovat kipeät käpälät, kun kynnet kasvavat sisään sekä vaikeus syödä, kun hampaat ovat kasvaneet kaikista luonnollisista mitoistaan ulos.

Ennalta ehkäisy on aina parempi kuin kallis käynti eläinlääkärillä. Tarjoa lemmikille esimerkiksi omenapuun oksia jyrsittäväksi. Häkin pohjan kuluu olla kynsiä kuluttavaa karheaa materiaalia, kuten karkeaa hiekkapaperia tai sementtilattia.

Tuhotyöt

Kesy kotikani saattaa pompotella vapaana kotipiirissäsi ilman häkissä pitoa. Sitä pienemmät eläimet kesyyntyvät ani harvoin tai unohtavat karkaamisen heti häkistä pois päästessään. Kesyrotta on tietenkin poikkeus tässäkin.

Kani on kuitenkin jyrsijä ja tarvitsee hoitoa ja puhdistusta luonnonmukaisten ominaisuuksiensa mukaan. Lisäksi sen vietti jyrsäistä saattaa tulla kalliiksi monin tavoin, kuten vapaana juoksevan hamsterinkin. Sähköjohdot! Kun sellainen tulee jyrsijää vastaan, se puraisee sen poikki ilman minkäänlaista päävaivaa siitä, mitä teko saa aikaan. Sille se on vain yksi monista juurista, johon sen leuat käyvät helposti kiinni. Jos jyrsijäsi liikuskelee vapaana, niin varmista että kaikki johdot ovat poissa sen ulottuvista tai muuten turvattuina sopivin estein.

Muita tuhon kohteita ovat laukut ja kengät, sohvat ja tuolit. Niiden sisään mönkiessään jyrsijä syö itsensä ensimmäisestä esteestä läpi, ja niin omaisuutesi muotoa, arvosta riippumatta, on muutettu rosoreunaisella reiällä.

Tieto säästää huolta ja kuluja

Jyrsijästä, niin pieniä kuin ne ovatkin, on tiedettävä monia seikkoja, ennen kuin sen voi ottaa lemmikikseen. Ne eivät muuta ruuansulatustaan antamasi ravinnon perusteella, vaan sairastuvat, elleivät ne saa lajillensa kuuluvaa ruokaa.

Jos tiedät lemmikkisi olevan luonnossa yöeläin, anna sille mahdollisuus levätä piilossaan päivisin ja huomioi sen tarve touhuta öisin. Laumaeläimet, kuten kanit, elävät ryhmissä, kun taas erakot, kuten hamsterit, stressaantuvat, jos ne eivät voi olla yksin.

Privacy Policy