Mitkä ihmisten ruuat sopivat myös syötettäväksi elämille

rabbit-426131_640Jaatko ruokasi lemmikkisi kanssa? Tällaiset tuokiot lähentävät suhdettasi lemmikkiin, kun mielestäsi hemmottelet sitä omilla makupaloillasi – samalla valmennat lemmikistäsi tehokasta kerjäläistä, joka kärkkyy sitten kannoillasi joka ruokahetki. Joskus syötämme lemmikeille omien keitoksiemme tähteet, koska ne tulevat halvemmaksi kuin arvokkaan eläinruuan osto. Mitä on otettava huomioon eläintä ruokittaessa?

Ensinnäkin olisi todettava, ettei mikään eläin luonnossa syö kakkuja eikä namuja. Jos tarkkoja ollaan, niin eivät ne parasta ruokaa ole meille ihmisillekään. Mikä muu ruoka saattaa olla erittäin vahingollista eläimille? Tämä riippuu valtavasti lemmikistämme, jolle tarjoamme omia ruokiamme.

Tunne lemmikkisi

Olettakaamme, ettet ole sokeana valinnut lemmikkiäsi eikä se ole omin päin tullut elämääsi. Toivon mukaan tiesit jotakin lemmikkisi tarpeista ennen sen hankkimista, erityisesti sen ravintotarpeet.

Esimerkiksi kissat tarvitsevat elääkseen lihaa, ja mitä raaempaa niin sen parempi. Sitkeistä luuloista huolimatta harvalle kissalle sopii maito, joten juomakseen se tarvitsee puhdasta vettä. Kissoille ei sovi tarjota suolaisia ihmisten ruokia, sillä ne tuhoavat niiden munuaisia. Siis halpa tonnikala ei ole kissoille sopivaa herkkua – raaka, tuore kala sen sijaan menee oikein hyvin. Onhan kissa oivallinen kalastajan kaveri.

Koirat ovat vielä tarkempia ruokavaliostaan. Netistä löydät pitkän listan ruoka-aineita, joita ei pidä antaa makupaloina eikä ruuantähteiden mukana koirille. Mainittakoon esimerkiksi suklaa ja viinirypäleet. Puurot ja sen sellaiset kyllä käyvät, jos eivät ole suolalla pilattuja. Koirat pitävät myös raaoista porkkanoista, joista on hyötyä vatsan toimintaan.

Luonnonmukaisesti

Harva eläin luonnossa löytää niin ravintorikasta ruokaa, kuin mitä me ihmiset lemmikeillemme tarjoamme. Vain kissat ovat tästä poikkeus, sillä ne eivät pureksi kasveja kuin puhdistaakseen vatsaansa. Esimerkiksi hevoset tarvitsevat mahdottoman paljon ravintoköyhää, laihaa korsiruokaa, jotta niiden ruuansulatus toimisi hyvin. Innostunut omistaja saattaa tuputtaa liikaa viljatuotteita hevoselleen, jotka sitten aiheuttavat sille vatsakipuja. Omena tai porkkana silloin tällöin kyllä käy.

Samaan kuiturikkaaseen ruuan tarpeeseen perustuu myös kanien ruokavalio, sillä luonnossa ne pupeltavat korsia, juuria ja puiden kuoria. Kani syö ruokansa kahdesti, jotta se saisivat siitä tarpeeksi ravintoa! Liiallinen herkuilla helliminen ja oman ruokamme tuputtaminen pilaa kanin herkän ruuansulatusmekanismin, ja eläin sairastuu. Jopa ylenpintainen porkkanan syöttäminen on pahaksi.

Akvaarioko jätemyllynä

Kalojen ravinto normaalisti ostetaan eläinkaupasta, mutta toisinaan omistajat tarjota leivänmuruja kaloillensa. Älä! Leipämme sisältää esimerkiksi haitallista hiivaa ja suolaa, eikä lainkaan ravintoaineita, jotka olisivat kaloille eduksi.

Leivästämme ei ole iloa luonnon linnuillekaan, vaikka kantteja umpataan veteen sorsille joka viikonloppu. Käytäntö tuo vain sairautta lintu-paroille; tosin ne eivät sitä tiedä ahmiessaan limppujamme veden pinnasta. Mieti – onko tarjoamasi tuote luonnonmukaista eläimen ruokaa? Kasvaako niitä lajin ympäristössä? Jos vastaus on ”ei”, niin jätä pullasi kotiin seuraavaa kahvihetkeä varten.

Kenelle ruokamme kelpaavat?

Sikojen tiedetään omaavan ihmisten kaltaisen ruuansulatuksen. Siis jos tapanasi on ostaa ja keittää paljon ja syödä vähän, niin perheessäsi menestyisi sika melkoisen hyvin. Jotakin poikkeuksia on myös possuilta poistettava, kuten kanan luut ja muuta sen mukaista, joka saattaa jäädä eläimen kurkkuun aterioidessa. Muuten sika on kaikkiruokainen. Sille sopii niin liha kuin kasviruuatkin joko keitettynä tai raakoina.

Toinen helppo ruokittava on kana, joka on myös melkoinen ruuantähteiden tuhoaja. Tähteitä pitää tarjota muun luonnonmukaisen ruuan ohella, sillä pehmeät ruuat happanevat helposti kanan kuvussa ja kana sairastuu. Kanat syövät tuoretta ruohoa, kasvien osia, hyönteisiä, ja matelijoita. Se tarvitsee myös hiekkaa ja muuta karkeaa mineraalia ruuansulatukseensa.

Privacy Policy