Onko koirapuistoja liian vähän?

Koirapuistot ovat tärkeitä paikkoja koiraihmisille, ainakin suurimmissa kaupungeissa. Viime vuosina koirapuistoja on rakennettu mitä enemmän ja useasta kaupungista niitä löytyy melkein joka kaupunginosasta, ja monessa kaupunginosassa niitä on vielä useampia.

Kysymys niiden riittävästä määrästä lienee aika henkilökohtainen. Sellainen koiraihminen, jolla ei ole koirapuistoa aivan asunnon tuntumassa voi miettiä, ettei puistoja ole tarpeeksi, mutta suuriosa on samaa mieltä asiasta, että koirapuistoja on lisätty viime vuosina reippaasti.

Valitettavasti koirapuistoille on huonoja tulevaisuuden uutisia. Suomen talouden laskiessa ja määrärahojen vähenemisen vuoksi, monet uudet koirapuistohankkeet on päätetty jättää toteuttamatta. Kennelliittoa tiedote ei lämmitä, onhan koiraihmisten määrä melko suuri Suomessa ja siten myös verotulojen määrä unohtamatta koiraveroa mitä omistajat maksavat. Kun rahaa ei ole, niin sitä silloin ei ole ja leikkauksia tehdään joka alalla. Leikkauksia miettiessä tulisi kuitenkin myös muistaa, että lain mukaan koiria ei saa pitää vapaina kaupunkialueilla eikä lähimetsissä, joten on ymmärrettävää, että koiraihmiset puhuvat leikkauksien aikaankin koirapuistojen puolesta.

Koirapuiston virikkeet

Ehkä suurempi ongelma tai negatiivinen asia koirapuistojen suhteen on enemmänkin niiden koko kuin niiden määrä. Liian pieni koirapuisto ei anna tarpeeksi virikkeitä koirille ja se voi olla jatkuvasti liiallisessa käytössä. Tällaisessa tapauksessa puisto ei tarjoa kaikkia positiivisia puoliaan koirille. Uusimmissa koirapuistoissa on alettu myös koon lisäksi lisäämään erilaisia virikkeitä, muun muassa esteitä jne. Koirapuistoista on siis ehkä tulevaisuudessa tulossa lasten leikkipuiston tapaisia puistoja, missä koirat voivat hyppiä, laskea mäkeä ja keinua.

Koirapuisto tarjoaa kaupunkikoiralle mukavasti vapaampaa liikkumista kuin pelkässä hihnassa köpöttäminen asfaltilla. Muiden koirien tarjoama seura on miellyttävää varmasti monelle koiralle, ovathan nekin laumaeläimiä ja tahtovat leikkiä toisten koirien kanssa. Varsinkin kaupunkikoiranpennuille koirapuistot ovat loistavia paikkoja saada uusia ystäviä. Puistot antavat miltei saman vaikutuksen kuin päiväkoti pienille lapsille. Siellä opitaan vuorovaikutusta ja saa leikkiä toisten kanssa, mikä aina on miellyttävämpää kuin yksin maan kaapiminen tai omistajan heittämän kepin perässä juokseminen.

Ja tarjoaa koirapuisto ihmisillekin lajitovereita, keskustelua ja ajanviihdettä. Kaikenlisäksi voi olla varma, että kanssakäyvää kiinnostaa koirajutut. Kaiken huipuksi voi kysyä erinäisistä koiraan liittyvistä ongelmista ja jakaa kokemuksista.

Koirapuiston ongelmat

Koirapuistoissa voi myös tulla ongelmia, mikäli omistaja ei tunne ja noudata koirapuistojen sääntöjä. Valitettavasti vielä niitä, jotka viis veisaavat muista ihmisistä ja jättävät koiran kakat puistoon, heittelevät liikaa keppejä ja palloja puistossa, mikä saattaa aiheuttaa liikaa kilpailua muiden koirien kesken, tuovat aggressiivisen lemmikkinsä puistoon tai lemmikin, joka ei tule toimeen muiden koirien kanssa jne. Hyvä puoli tässä asiassa on, että huono maine kiirii kuin lakovalkea koiraihmisten kesken, joten karma kohtaa vielä huonosti toimivankin jossain vaiheessa.

Viehätystä ja vaaroja koirapuistoissa

Koirapuistot siis viehättävät ja saattavat myös ärsyttää monia vaarojen takia. Koirapuistossa käy monenlaisia koiria. Vaikka koirat olisivat hyväluonteisia, kemiat eivät välttämättä aina kohtaa. Eihän me ihmisetkään tulla kaikkien kanssa toimeen, saati haluta keskustella tai leikkiä kaikkien kanssa! Sama pätee eläimiin.

Monia myös ärsyttää koiranomistajat, jotka antavat koiriensa niin sanotusti riehua puistossa. Monet koirat niin ikään ärsyyntyvät leikkitoverin jatkuvasta haukkumisesta tai rajuista päälle hyppimisestä. Tällaisissa tapauksissa voisi olla omiaan lenkkeilyttää koira ennen puistoon menoa, jotta energiat olisivat jo hieman maissa ja leikkiminen puistossa ei olisi hyperaktiivista. Ei koirien muutenkaan pitäisi antaa leikkiä ja riehua miten lystää, koska tuntemattomien koirien kanssa tällaisesta syntyy herkästi riitoja ja ongelmia.

Privacy Policy